massage-tilburg mana logo
massage tilburg

Medische werking van een massage

De medische werking van een massage is onder andere goed voor je bloeddruk.

Lage bloeddruk
Het is gebleken dat regelmatige massage en consistente sessies de bloeddruk kunnen helpen verlagen. Met de verlaging van de cortisolspiegels ontstaat een mogelijkheid om:

 • de stemming van het lichaam te reguleren
 • en angsttriggers,
 • spanning
 • en depressie te verminderen. 

Massagetherapie wordt vaak gebruikt voor pre-hypertensie. Langetermijnstudies hebben aangetoond dat een massageprogramma kan helpen bij het verlagen van specifieke soorten bloeddruk. Dit door de cortisol-stresshormonen te verlagen. Daardoor verminderen zowel angst als depressie. Evenals andere andere voordelen.

Meer inzicht in de medische werking van massage

Ontspan spierspanning
Een van de belangrijkste redenen waarom mensen voor massages kiezen, is om pijnlijke spierspanning te helpen verminderen.

 • Dit door die spanningen en knopen in de spieren te elimineren.
 • Door de spanning van spieren en gewrichten te masseren kan zwelling verminderen.
 • Hierdoor kan het lichaam zich in het algemeen ontspannen.

Er worden technieken gebruikt om deze zwellingen en gewrichtspijnen te verminderen. Deze helpen de hoeveelheid voeding en zuurstof, die aan pijnlijke of gespannen gebied wordt afgegeven, te verhogen. De toename van de activiteit van de weefsels helpt bij stijfheid en zwelling in de spieren en gewrichten. Terwijl de flexibiliteit van het gebied pijn minimaliseert. Het gebruik van massagetherapie maakt endorfines vrij. Die op hun beurt de dopamine- en serotoninespiegels verhogen. De afgifte van deze hormonen helpt het lichaam op vele manieren. Zowel fysiek als mentaal

Verbetering van de bloedomloop door massage

Verbetering van de bloedsomloop
Wanneer er regelmatig gemasseerd wordt draagt dit bij aan de bloedomloop. De verbetering van de bloedsomloop in het lichaam draagt vaak weer bij aan een sneeuwbaleffect.

 • Het gebruik van handen op druk op het lichaam kan de bloedcirculatie verbeteren.
 • Hierdoor verplaatst het rijke, gezonde bloed verplaatst zich naar het beschadigde weefsel.
 • Het realiseren van de druk op de spieren helpt nieuw bloed in deze weefselgebieden te laten stromen.

Een ander voordeel van massagetherapie is dat:

 • de bewegingen en spiermanipulatie het melkzuur in de spieren verhoogt.
 • Dit resulteert dan in het in evenwicht brengen van de lymfevochtcirculatie. Dit systeem helpt bij het transporteren van metabolisch afval van de interne organen en spieren. 

Op deze manier draagt massage bij aan de verbetering van de algehele lichaamsfuncties. Zo zie je dat de medische werking van een massage significant is

Massage draagt ook bij aan een betere houding

Sta rechtop, verbeter je houding
Wanneer u een massage krijgt, heeft het lichaam de mogelijkheid om te ontspannen. Zowel een volledige lichaamsmassage draagt hieraan bij. Alsook alleen massage van hoofd, nek en schouders. Door massage kun je spanning los laten en meer beweging verkrijgen. Vaak als je een slechte houding hebt gehad, komt deze spanning vrij. Hierdoor krijgen de spieren de kans om te ontspannen. Wanneer de spieren ontspannen, is uw lichaam hierdoor in staat om zichzelf te herpositioneren in zijn natuurlijke positie. Daarnaast helpt masseren ook bij het verlichten van de druk op de gewrichten.

Chantal, je hebt mij enorm geholpen om van mijn klachten af te komen. Je nam de tijd om naar mij te luisteren en je gaf mij adviezen. De massages waren heerlijk ontspannen en na de massage voelde ik me ook ontspannen. Direct al geen last meer van hoge bloeddruk en na de laatste massage heb ik geen last meer van oorsuizingen. Echt een opluchting! Heel erg bedankt! Tot ziens bij de Chi Gong lessen.
Medische werking van massage. Massage Tilburg
Anoniem